Toenemend aanbod van zzp’ers voor ICT-projecten

Voor ICT-projecten is er opnieuw een groei in het aantal beschikbare zzp’ers, mede door onzekerheden bij werkgevers. Aankomende regelgeving maakt het vervangen van vaste medewerkers door zzp’ers moeilijker. De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) signaleert deze trend in de ‘Marktmonitor Detacheringsbranche Q2-2023’. De branchevereniging noemt dit een verademing voor veel werkgevers, vooral gezien de langdurige schaarste aan ICT-professionals.

Een andere factor is de hogere rentestand, wat impact heeft op start-ups en bedrijven met een snellere terugverdientijd. Investeerders, waaronder private equity, zijn nu kostenbewuster, wat heeft geleid tot reorganisaties met het verlies van banen voor veel ICT-professionals.

Ondanks een lichte recessie blijft de omzetgroei voor detacheerders aanhouden, zij het met aanhoudende druk op de brutomarges. Gecorrigeerd voor verschillen in het aantal werkdagen groeide de omzet van detacheerders in het tweede kwartaal met 1,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder was er een stevige groei van 7,7 procent in detacheeringsomzet.

De vakgebieden engineering, finance en ICT blijven de drijvende krachten in de detacheringsbranche. Engineering is gestegen met negen procent, finance bijna zes procent en ICT bijna acht procent ten opzichte van een jaar geleden. Hoewel er minder vraag is naar ERP-specialisten in de ICT-sector, is er een stijgende vraag naar adviseurs met kennis van kunstmatige intelligentie (AI).

Dit kwartaal deden 41 leden van de VvDN mee aan het onderzoek. De gezamenlijke omzet voor detacheerders in deze periode bedroeg 451,9 miljoen euro (exclusief omzet van zzp’ers en overige bronnen).

Share the Post:

Related Posts